top of page

🍗Cholesterol: De boosdoener?🥥


Het argument dat een plantaardig dieet het gezondste voedingspatroon is, omdat het geen cholesterol bevat, hoor je vaak van voorstanders van het veganisme. 🤫

.

Maar is dat ook zo? Is cholesterol echt nu zo gevaarlijk? 🤔

.

Laten we eens naar de uitspraken van internationale voedingsinstanties kijken. 🧐

.

✅De British Dietatic Association (BDA) schrijft dat het eten van minder verzadigd vet doelgerichter is, dan het minder eten van cholesterol. Zo wordt door de BDA aangeraden om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten, waaronder omega-3.

.

✅In lijn daarvan adviseert ook de Academy of Nutrition and Dietatics uit Amerika de intake van onverzadigd vet te verhogen en tegelijkertijd de intake van verzadigd vet te verlagen.

.

✅De WHO sluit zich hierbij aan en voegt expliciet er aan toe dat transvetten uit het dieet moeten worden geëlimineerd.

.

✅De FAO benadrukt dat er overtuigend bewijs is dat het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Ook de American Heart Association, de Duitse voedingsinstantie (DGE) en het Voedingscentrum doen deze uitspraak.

.

😏Alle uitspraken van voedingsinstanties en associaties zijn gebaseerd op een groot aantal data uit studies van de afgelopen decennia. Er is dus een wetenschappelijke consensus dat het verzadigd vet meer de boosdoener is dan het cholesterol.

.

😱Omdat het plantaardig dieet niet helemaal vrij is van verzadigde vetten, hier een top 4 van de grootste plantaardige bronnen van verzadigd vet:

  1. Kokosolie

  2. Palmolie

  3. Kokosnoot

  4. Cacaobonen

.

❌Ongetwijfeld zijn er meer dierlijke producten die rijk zijn aan verzadigd vet dan plantaardige producten. Zo staan er meer dierlijke producten dan plantaardige producten in de top 10 van voedingsmiddelen die het meest rijk zijn aan verzadigd vet: margarine, kaas, boter, salami, feta, camembert en bacon tegenover slechts drie plantaardige producten (kokosolie, palmolie en kokosnoot).

.

Be healthy, be wealthy 🌱

.

Liefs, Viënne🌞💪🏻♥️

.

.


129 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hier wonen de mensen die het langst leven👵🏼

In de Blue Zone in Okinawa, Japan 🇯🇵 . De Blue Zones zijn de vijf gebieden op de wereld 🌍 waarin mensen niet alleen een bovengemiddelde levensverwachting hebben, maar ook het langst leven in goede

Comments


bottom of page