Is intermittent fasting gezond?
Bijgewerkt op: 7 feb.
Ik volg op dit moment de SELF cursus en heb een interessante lezing over intermittent fastig (IF) en de laatste wetenschappelijke inzichten daarvan bijgewoond.
Voor jou heb ik in vijf vragen een de essentie die je over IF moet weten op een rijtje gezet.

Wat gebeurt er tijdens het vasten?
Tijdens een vind er een verschuiving van energie plaats: Van groei en reproductie naar onderhoud, recycling en reparatie om de bescherming en het voortbestaan van de cellen te verbeteren.
Welke vormen van intermittent fasting bestaan er?
- Continue calorische restrictie waarbij dagelijks 20 -40% lagere calorische intake dan behoefte is.
- Late time-restricted feeding (L-TRF) is de meest bekende vorm waarbij je waarbij je je ontbijt overslaat en later op de dag begint met eten.
- Bij Early time-restricted feeding (R-TRF) sla je het avondeten over en stop je rond 14 of 15 uur met eten.
- Alternate-day-fasting (ADF): Om de dag vasten.
Wat valt er op als je de verschillende vormen van intermitterend vasten vergelijkt met continue calorische restrictie?
Op de lange termijn zie geen verschil tussen de verschillende vormen van IF en continue calorische restrictie als het gaat om gewichtsverandering. Ook is er geen verschil tussen TRF en ADF als het gaat om gewichtsverlies. Wel zien wij een lichte BMI daling en een verbetering in glucosehuishouding bij ADF en TRF ten opzichte van een normaal dieet.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van TRF? Maakt het nog uit of je je fasting window in de ochtend of de avond hebt?
Er zijn duidelijke verschillen in gezondheidsuitkomsten wat betreft early TRF en late TRF. Uit onderzoek blikt dat late TRF geen effect of zelfs een negatief effect heet op de glucose-, bloeddruk- en vetwaarden. Early TRF daarentegen liet veel gunstige effecten op onder ander het gewicht, de glucosewaardes, de insulineresistentie en vetwaarden zien. Hierbij speelt waarschijnlijk de biologische klok een grote rol. Deze is namelijk de taktgever van veel lichaamsprocessen en eten is daarbij een belangrijk cue voor synchronisatie/ deksynchronisatie. Desynchronisatie wordt geassocieerd met veel chronische ziektes.
Kan intermitterend vasten als als therapie worden ingezet?
Vooralsnog zijn er te weinig onderzoeksgegevens om IF aan een grote patiëntengroep te adviseren voor gewichtsreductie, dan wel verbetering van bloedsuikerspiegels. Het is voor diabetici sowieso niet geadviseerd om op ‘eigen houtje’ te starten met intermittent fasting. Overleg met diabetesverpleegkundige en arts is nodig. Naast de nog in ontwikkeling staande kennis over IF, is het de vraag of early TRF goed toe te passen is in onze leefwijze. Dan is calorische restrictie met ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen dan misschien wel haalbaarder.
Wat doe jij Viënne?
Ik doe weder aan intermittent fasting nog aan caloric restriction. Hoe belangrijk ik het ook vind dat je je gezondheid in eigen hand moet nemen, vind ik ook dat je niet te streng moet zijn voor jezelf. Mensen die roepen dat intermitterend vasten de heilige graal, vind ik gevaarlijk . Als geen andere weet ik dat dergelijke uitspraken gezonde eetpatronen ongezond kunnen maken door een eetstoornis uit te lokken. Blijf altijd goed voor jezelf zorgen. Laat jezelf vooral ook niet onder druk zetten door dergelijke uitspraken. Kijk wat voor jou werkt. Dat is altijd de beste weg om te bewandelen. In therapie gaan bij een verstoorde omgang met eten, kan helpend zijn.