top of page

Feestelijke Smaken: Een Verfijnd Zesgangen Veganistisch Kerstmenu

Geen ideeën voor een verrukkelijke veganistische kerst? Ontdek ons zesgangenmenu, boordevol smaakvolle en eenvoudige recepten die de feestvreugde naar een hoger niveau tillen! Van geroosterde pompoensoep tot een verleidelijke veganistische chocolademousse - allemaal heerlijk plantaardig en perfect voor een feestelijke viering.


Voorgerecht: Geroosterde Pompoensoep

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote pompoen, in blokjes gesneden

  • 1 ui, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 4 kopjes groentebouillon

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • Zout en peper naar smaak

  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en rooster ze 25-30 minuten tot ze zacht zijn.

  2. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

  3. Voeg de geroosterde pompoen toe aan de pan samen met de groentebouillon, paprikapoeder, zout en peper. Laat sudderen gedurende 15-20 minuten.

  4. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde consistentie. Breng zo nodig verder op smaak en serveer warm.

 

Tussengerecht: Quinoa Salade

Ingrediënten:

  • 1 kopje quinoa, gekookt volgens de instructies op de verpakking

  • 1 komkommer, in blokjes gesneden

  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden

  • 1/2 rode ui, fijngehakt

  • Handvol gehakte verse peterselie

  • Handvol gehakte muntblaadjes

  • Sap van 1 citroen

  • 2 eetlepels olijfolie

  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Meng de gekookte quinoa, komkommer, paprika, rode ui, peterselie en muntblaadjes in een kom.

  2. Voeg het citroensap en de olijfolie toe, breng op smaak met zout en peper, en meng goed.

  3. Laat de smaken minstens 15 minuten intrekken voordat je serveert.

 

Hoofdgerecht: Knolselderijsteak met kruidige kikkererwtenpurree




Voor de geroosterde knolselderijsteaks:

  • 1 grote knolselderij, geschild en in plakken van ongeveer 2 cm dik gesneden

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • Zout en peper naar smaak


Voor de kruidige kikkererwtenpuree:

  • 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)

  • 2 eetlepels citroensap

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • Zout en peper naar smaak

  • Verse peterselie of koriander voor garnering


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Leg de plakken knolselderij op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng in een kommetje de olijfolie, fijngehakte knoflook, gerookt paprikapoeder, zout en peper. Bestrijk de plakken knolselderij aan beide kanten met dit mengsel.

  3. Rooster de knolselderij in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot ze zacht zijn en aan de randen beginnen te bruinen.


Voor de kruidige kikkererwtenpuree:

  1. Verhit een beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de fijngehakte knoflook kort tot het geurig is.

  2. Voeg de kikkererwten, tahin, citroensap, komijnpoeder, paprikapoeder, zout en peper toe. Bak alles enkele minuten en prak de kikkererwten met een vork terwijl je roert tot je een grove puree krijgt.

  3. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout, peper of extra citroensap.


Serveer de geroosterde knolselderijsteaks bovenop een schepje van de kruidige kikkererwtenpuree en garneer met verse peterselie of koriander.


 

Bijgerecht: Gebakken spruiten


Ingredienten:

  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1/2 theelepel komijnpoeder

  • Zout en peper naar smaak

  • Pijnboompitjes


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de spruitjes op een bakplaat.

  2. Meng de olijfolie, knoflook, paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper in een kom en giet dit mengsel over de spruitjes. Meng goed.

  3. Rooster de spruitjes gedurende 20-25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

  4. Gril de pijnboompitjes op laag vuur in een droge pan. En serveer deze over de spruitjes.


 

Dessert: Veganistische Chocolademousse



Ingrediënten:

  • 300 gram zijdezachte tofu

  • 200 gram pure chocolade (minstens 70% cacao), gesmolten

  • 3 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

  • 1 theelepel vanille-extract

  • Verse bessen of granaatappel pitjes voor garnering

Bereiding:

  1. Doe de zijdezachte tofu, gesmolten chocolade, ahornsiroop en vanille-extract in een blender of keukenmachine. Mix tot een glad mengsel.

  2. Verdeel de mousse over individuele glazen of kommen.

  3. Laat het minstens een uur opstijven in de koelkast.

  4. Garneer met verse bessen of granaatappel pitjes voor het opdienen.


 

Afsluiter: Veganistische Pepermunt Chocolade Shake



Ingrediënten:

  • 2 bevroren bananen, in stukjes gesneden

  • 2 eetlepels cacaopoeder

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 1/4 theelepel pepermunt extract

  • 1-2 kopjes plantaardige melk (amandel-, haver- of kokosmelk)

  • Optioneel: veganistische slagroom voor topping

  • Gehakte pure chocolade voor garnering

Bereiding:

  1. Plaats de bevroren bananen, cacaopoeder, vanille-extract, pepermunt extract en 1 kopje plantaardige melk in een blender.

  2. Mix tot een gladde en romige consistentie. Voeg indien nodig meer melk toe om de gewenste dikte te bereiken.

  3. Giet de shake in glazen en garneer met veganistische slagroom en gehakte pure chocolade.

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page