top of page
Foto van schrijverDrs. Viënne van Eijmeren

Groente is niet gelijk aan groente

Bijgewerkt op: 12 okt. 2020

In de deze blogpost lees je wat de meest gezonde groentes zijn en hoe jij met een gemakkelijke switch meer powergroente in je dagelijkse leven haalt.


Ja, groentes zijn gezond. Iedere voedingsinstantie wereldwijd beveelt het eten van groente aan. Volgens de Global Burden of Disease Study staat het te weinig eten van groente staat op de vijfde plaats van de grootste risicofactoren voor vroegtijdige sterfte wat voeding betreft.(1) Het Voedingscentrum geeft als richtlijn aan dat je tenminste 250g groente en fruit per dag

moet eten. Wat eet de gemiddelde Nederlander? 131g groente...


Als je nou niet zo een fan bent om heel veel groente te eten, welke soorten kun je dan het beste kiezen om wel het maximale gezondheidsvoordeel te hebben?

Interessant is namelijk dat grote studies niet altijd een positief effect kunnen laten zien van het eten van groente en fruit op het risico van het ontstaan van bepaalde soorten van kanker.


Maar, er zijn wel degelijk verschillen tussen groentes

Dat ligt daaraan dat studies alle soorten groenten bijenkaar nemen en daarop analyseren. Maar, er zijn wel degelijk verschillen tussen groentes.

Als je namelijk daar onderscheid in gaat maken, dan vind je dat bepaalde soorten groenten juist wél het risico verlagen op ziekte en andere soorten groente juist weer niet.

Het blijkt namelijk dat vooral kruisbloemigen, bladgroen en de groep van uien duidelijk meer gezondheidsvoordelen hebben dan andere soorten groente.

.

Wat zijn in hemelsnaam kruisbloemigen?

Kruisbloemigen zijn kort gezegd koolsoorten. Alleen vallen er ook andere groentes onder die geen kolen zijn. Vandaar de naam kruisbloemigen. Want wat hebben deze allemaal gemeen? Ze kunnen allemaal de zogenaamde ICT’s (isothiocyanaten) vormen, mits je ze juist toebereid in de keuken. ICT's zijn secundaire plantenstoffen die in het menselijke lichaam anti-carcinogeen (anti-kanker) kunnen werken. Bij broccoli is bijvoorbeeld het bekende sulforafaan het ICT.

Dus kruisbloemigen zijn:

Broccoli, bloemkool, spruitjes, waterkers, tuinkers, rucola, witte kool, rode kool, boerenkool, pakchoi, mosterdzaad etc.

Onder ui-soorten vallen: rode ui, witte ui, lente ui, knoflook, etc.

Onder bladgroen vallen in principe alle groene bladeren die je zoal in de supermarkt vind. Dus bjiv. veldsla, spinazie, andijvie, boerenkool, waterkers, snijbiet, etc.

Je ziet dat veel soorten bladgroen ook automatisch een kruisbloemige kan zijn. ;-)


Hoe pas ik deze kennis toe in de praktijk?

Ik zorg er voor dat in ieder geval iedere dag een soort van de kruisbloemigen, iets van knoflook /ui en altijd een portie bladgroen in mijn voedingspatroon heb.

Zo eet ik iedere dag wel een heel zakje rucola, veldsla(melange), waterkers of ander bladgroen. Daarnaast probeer ik in de warme maaltijd ook altijd spruitjes, witte kool, broccoli, bloemkool of boerenkool te verwerken. Als ik kruiden kies dan probeer ik altijd eentje te kiezen waar ook gedroogde knoflook of ui inzit. Dit is niet alleen lekkerder maar ook gezonder!

En als ik de kans heb dan gebruik ik het liefste verse ui in de keuken! Een salade met rucola of waterkers is bijvoorbeeld net wat gezonder dan een salade met veldsla of ijsbergsla. Net dat scherpe (voor sommigen vieze) smaakje van rucola geeft aan dat die gezonde stofjes worden gevormd. Met deze switch kun je eenvoudig je salade die je sowieso al van plan was om te maken, nog net wat gezonder maken! Moet je nog heel erg wennen aan de scherpe smaak van rucola of waterkers?

Meng dan rucola met veldsla die wat zachter van smaak is.



Tips:

  • Top je brood met hummus met extra waterkers, rucola of veldsla.

  • Gebruik in plaats van veldsla of ijsbergsla, rucola of waterkers in je salade.

  • Doe eens een broccoli, boerenkool of bloemkool door je soep. Daar merk je niks van.

  • Gebruik een schepje mosterd in je dressing.

  • Gebruik knoflookpoeder bij de avondmaaltijd. Uiteraard niet te veel, want je partner wil ook nog een prettige nachtrust. ;-) Knoflookpoeder is ideaal omdat je zo niet zelf hoeft te knoeien met verse knoflook en je zo altijd een voorraadje thuis hebt.

.

Wil je weten hoe je je kruisbloemigen en de ui-soorten optimaal toebereid voor het grootste gezondheidseffect?


Doe dan mee met Écht (w)eten, de 8-weekse online-cursus waarin je leert hoe je gezond en volwaardig plantaardig eet.

Alleen nog maar tot en met 6 december is de Early-Bird prijs geldig!


Meld je nu hier aan.


(1) Murray, C.J., Lopez, A.D. and World Health Organization, 1996. The global burden of disease: a comprehensive assessment of mortality and disability from diseases, injuries, and risk factors in 1990 and projected to 2020: summary.

162 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page