Hoe gezond is een plantaardig dieet?

Er is een rekentool om jouw gezondheidswinst te bepalen!


Wat als wij zouden kunnen berekenen hoeveel extra gezonde levensjaren een plantaardig dieet oplevert?

Wat als wij zouden kunnen bepalen hoeveel gezondheidswinst je zou kunnen behalen als je op je 20ste of 60ste bepaald plantaardig te gaan eten?


Sinds begin 2022 zijn dit geen ‘wat als- scenario’s’ en onbeantwoorde vragen meer. Wetenschappers hebben rekentools opgezet om dit te bepalen.

Wij kunnen dus nu exact inschatten hoeveel levensjaren de switch naar een plantaardig dieet zou opleveren!


Hoe cool is dat?!


Voeding is cruciaal voor een goede gezondheid. Wereldwijd is een ongezond dieet een van de grootste risicofactoren voor ziekte en vroegtijdig overlijden.

Een ongezond dieet is wereldwijd geschat verantwoordelijk voor 11 miljoen doden en 255 miljoen zieke levensjaren. Ook al zijn de harde cijfers er, leert de ervaring dat het in praktijk toch lastig om zo een gezond dieet in te vullen.


Wat is eigenlijk een gezond dieet?

Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd om een rekentool op te zetten om de winst in levensjaren te kwantificeren.


De tool is laat zien hoeveel gezonde levensjaren jij kunt winnen als jij op je x levensjaar gezonder gaat eten. De indicator daarvoor die zij hebben opgezet heet de ‘sex and age specific live expectency’ (LE).


In het model wordt het westers dieet vergeleken met een optimaal dieet dat op basis van dosis-response relaties van consumptie geen extra gezondheidswinst oplevert bij het verhogen of verlagen van de intake van bepaalde voedingsmiddelen. Het optimale dieet wordt beschreven als het dieet met de grootste gezondheidswinst.


Het westers dieet is beschreven op basis van de consumptie cijfers van Amerika en Europa. Het is grofweg te beschrijven als veel rood (bewerkt) vlees, bewerkte granen, frisdrank en weinig groente en fruit. Daarnaast hebben de wetenschappers het ‘feasibility approach diet’ als compromis tussen het westers en het optimale dieet opgezet. Het is ook wel beschreven als het meest haalbare gezondere dieet voor de gemiddelde westerling. Het dieet dat dus tussen het westerse en het optimale dieet in ligt.


Hoe ziet dan in praktijk ieder dieet er uit?

Westers dieet

​'Haalbaar gezond dieet'

Optimaal dieet

Volkoren granen

50 gram

137,5 gram

225 gram

Groente

250 gram

325 gram

400 gram

Fruit

200 gram

300 gram

400 gram

Noten

0 gram