top of page

Met deze tips houd je je groente en fruit definitief langer vers

Je hebt misschien al vaker een aantal trucjes en tips gehoord hoe je je fruit en/of groente het beste kunt bewaren. Ik heb mijn oma haar beste trucjes even op laten schrijven en ben dit in het licht van de wetenschap gaan houden.


Op deze 10 ultieme tips ben ik uitgekomen:

1. Tomaten niet in de koelkast

Tomaten niet in de koelkast bewaren. Bij koelkastemperaturen verliezen tomaten smaak en beschimmelen zelfs eerder. Beter geschikt is een wat donkere, goed ventileerde plek in het voorraadsrekje bij 12-16 graden.



2. Niet met het groen bewaren

Een bos worteltjes of radijsjes niet met het groen bewaren. Het groen van de planten kun je het beste even wegsnijden alvorens je de groente bewaart, omdat de blaadjes water van de plant weghaalt waardoor de groente sneller rimpelig wordt.



3. Aardappels koel en donker

Door licht en warmte gaan aardappels uitgroei krijgen. Die uitgroei trekt vitamines en mineralen uit de aardappel. De aardappel waar een aantal uitgroeiplekken zit, is nog steeds eetbaar. Alleen moet je ruim de uitgroei wegsnijden, omdat deze de ziekmakende stof Solanine in hoge concentraties bevat.



4. Bananen ophangen

Laat bananen niet op liggen! Een bos bananen kun je het beste hangend op een haakje bewaren in plaats van de bos bananen in een mand te leggen. Zo verminder je bruine vlekken en deuken.



5. Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.

Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.


De tomaat niet naast de kommer, de appels niet naast de kiwi’s of de peren niet naast bananen leggen, tenzij het rijpingsproces versneld moet worden. Een avocado die snel rijp moet worden, kun je het beste dus wél naast een tros banen leggen.



6. Komkommer niet in de koelkast

Komkommers kunnen niet goed tegen koude temperaturen. In de koelkast worden ze snel waterig en zacht. Komkommer kun je het beste in een donkere hoek in een groente/fruit rekje leggen.



7. Kersen niet wassen

Kersen kun je het beste alleen kort voordat ze worden gegeten wassen, omdat ze zo veel sneller zacht en rot worden. Daarnaast kun je het beste de steel er altijd aan laten en de kersen in het groentevak in de koelkast bewaren. Zo blijven ze het langste vers.



8. Knoflook en ui nooit luchtdicht verpakken

Hoewel bijna ieder voedingsmiddel langer goed blijft in een luchtdichte verpakking, kunnen knoflook en ui minder goed tegen deze opsluiting. Bewaar knoflook en ui op een goed geventileerde, donkere, koude en droge plek bewaard moeten worden.



9. Let op bij peren

Peren niet naast sterk ruikende voedingsmiddelen bewaren. Peren hebben de eigenschap snel andere geuren op te nemen. Daarom kun je ze beter niet naast sterk ruikende groente en fruit bewaren. Een onrijpe peer kun je het beste in het voorraadstekje bewaren. Een rijpe peer mag in de koelkast liggen.



10. Sinaasappels en citroenen niet in de koelkast

Sinaasappels en citroenen (net zoals andere zuidvruchten, zoals ananas, bananen en kiwi’s) behoren niet in de koelkast te liggen, maar moeten bij kamertemperatuur bewaard worden.


Door de kou kunnen sinaasappels donkere plekken in het vruchtvlees krijgen, smaak verliezen en zelfs eerder gaan schimmelen. Sinaasappels mogen in een groente/fruit rekje bij daglicht bewaard worden, omdat zuidvruchten daarvan houden.


Eet smakelijk van je lekkere frisse groente en fruit!


Liefs,

Viënne



534 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page