top of page

Waarom je voor je darmflora veganist moet worden

Je darmflora schreeuwt het: Go Vegan!


Goede bacteriën, die in symbiose met ons leven, worden gevoed door fruit, groente, granen en peulvruchten. (1)

Slechte bacteriën daarentegen die een dysbiose veroorzaken, worden gevoed door junk food, fast food, melkproducten en eieren. (1) Het typisch westers dieet kan onze goede darmflora teniet doen.(1)


Wij leven met trillioenen ‘symbioten’, de goede bacteriën die in symbiose met ons leven.(2) Wij helpen hun en zij helpen ons. Al na een maand 100% plantaardig eten krijg je meer goede bacteriën erbij en gaan er meer slechte bacteriën dood.(2) Slechte bacteriën worden ook wel pathobionten, oftewel ziekmakende bacteriën genoemd.(2)


Doordat er minder pathobionten aanwezig zijn in de darm, kun je een vermindering van ontstekingen in de darm verwachten.(2)

De onderzoekers hebben hiervoor de concentratie van lipcaline-2, een goede biomarker voor de aanwezigheid van ontstekingen in de darm, in de ontlasting gemeten. (2)

Al na een maand gezond en plantaardig eten was deze biomarker significant gedaald. (2)

Een meer uitgebalanceerde darmflora door een strict vegan dieet, resulteerde dus in een verlaagde ontstekingsparameters in de darm.

En niet alleen dat: Ook verbeterden metabole en afweerspecifieke parameters.(2)

Bij een dieet gebaseerd op vooral dierlijke producten, gaan juist ziekmakende bacterien veel meer groeien, waaronder de Bilophila Wadsworthia, welke geassocieerd is met inflammatoire darmziektes.(3) Ook A. putredinis, welke je terugvindt in abcessen en appendicitis.(3)

Deze verandering gaat gepaard met een afname van de bacterien die graag vezels eten, zoals de Prevotella. (3) Eet vezels en de vezel-etende bacteriën zullen zich vermenigvuldigen. Deze vezel-etende bacteriën zijn belangrijk, omdat zij ontstekingsremmende en kankerremmende kortketige vetzuren produceren.(3)


Eet je dus minder vezels, dan zullen je vezel-etende bacteriën grotendeels verdwijnen.


Onze darmflora is wat wij eten.

Eet je veel fytinezuur (komt veel voor in peulvruchten en volkoren granen), wordt je darmflora daar heel erg blij van en wordt excellent in het afbreken van fytinezuur.(4)

Wij nemen aan dat wanneer je dus specifieke dergelijke bacteriestammen gaat toevoeren, dat dan dus ook de functie van de darmflora verandert.(4) Zo kun je bijvoorbeeld ook al na een paar weken regelmatiger peulvruchten eten, deze ook beter verteren.


Sterker nog, het blijkt dat ons dieet onze bestaande darmflora nieuwe trucjes kan aanleren.

Er is bijvoorbeeld een soort vezel in nori zeewier dat onze darmflora normaalgesproken niet kan afbreken.(5) Wel kunnen dat bepaalde bacteriën in de oceaan, want deze hebben dat specifieke enzym daarvoor.(5)

Wanneer werd ontdekt dat het enzym ook aanwezig is in de darm van Japanse mensen, kon men dit niet geloven.(5) Het zeewier rond de sushi wordt rauw gegeten. Plausibel is dus dat gewoon via deze weg een paar zeewier-bacteriën hun weg hebben gevonden in de darm.


Maar het raadsel blijft:

Hoe kunnen sommige zeewier-bacteriën overleven in de darm van de mens?


Men kwam erachter dat dat niet nodig was.

Het was nog frappanter: het zeewier-etende enzym werd door onze eigen bacteriën in de darm opgenomen.(5)

Het resultaat daarvan is dat het menselijke microbiom dus nu zelf dat enzym kan aanmaken. Het microbiom is zogenaamd ‘geüpdatet’, net zoals dat bij software soms zo moet.

We hebben nog dezelfde ‘hardware’, oftewel dezelfde goede bacteriën, maar deze hebben zich nu ‘geüpdatet’ naar aanleiding van nieuwe soorten vezels die zijn binnengekomen. (5)


Ook kun je je hardware veranderen.


Een studie over hart- en vaatziekten en het microbom heeft de volgende creatieve uitspraak in de titel staan: ‘The way to a man’s heart is through his gut and microbiota.’(6)

De auteurs hebben het hier over onder andere TMAO.

Bepaalde bacteriën in de darm kunnen Carnitine, wat in vlees zit, of choline, wat in melkproducten, seafood en eieren zit, omzetten in de toxische verbinding TMAO wat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatzieken.(6)


Dit verklaard waarom mensen die meer plantaardig eten ook lagere concentraties van TMAO in hun bloed hebben.(7)

En niet alleen dat! Mensen die overwegend plantaardig eten, maken ook minder TMAO aan wanneer je ze een stukje steak geeft.(7) Dit doet voorspellen dat de menselijke darmflora een adaptieve respons kan geven op de soort voeding die voorgeschoteld wordt. (7)


Onze darmflora is dat wat wij haar te eten geven.


Je begrijpt nu dat ons dieet een zeer grote impact heeft op de samenstelling van onze darmflora en daarmee onze gezondheid voor een belangrijk deel bepaalt.


Je weet nu ook dat je darmflora zich kan aanpassen aan verschillende voedingspatronen. Jij alleen bepaalt daarin of deze aanpassing positieve of negatieve gevolgen voor je gezondheid zal hebben.



(1) Tuohy, K., Fava, F., & Viola, R. (2014). ‘The way to a man's heart is through his gut microbiota’ – dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk. Proceedings of the Nutrition Society, 73(2), 172-185. doi:10.1017/S0029665113003911

(2) Kim, M. S., Hwang, S. S., Park, E. J., & Bae, J. W. (2013). Strict vegetarian diet improves the risk factors associated with metabolic diseases by modulating gut microbiota and reducing intestinal inflammation. Environmental microbiology reports, 5(5), 765-775.

(3) Tilg, H., & Moschen, A. R. (2014). Microbiota and diabetes: an evolving relationship. Gut, 63(9), 1513-1521.

(4) Markiewicz LH, Honke J, Haros M, Świątecka D, Wróblewska B. Diet shapes the ability of human intestinal microbiota to degrade phytate--in vitro studies. J Appl Microbiol. 2013 Jul;115(1):247-59. doi: 10.1111/jam.12204. Epub 2013 Apr 16. PMID: 23551617.

(5) Hehemann, J. H., Correc, G., Barbeyron, T., Helbert, W., Czjzek, M., & Michel, G. (2010). Transfer of carbohydrate-active enzymes from marine bacteria to Japanese gut microbiota. Nature, 464(7290), 908-912.

(6) Tuohy KM, Fava F, Viola R. 'The way to a man's heart is through his gut microbiota'--dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk. Proc Nutr Soc. 2014 May;73(2):172-85. doi: 10.1017/S0029665113003911. Epub 2014 Feb 4. PMID: 24495527.

(7) Wong JM. Gut microbiota and cardiometabolic outcomes: influence of dietary patterns and their associated components. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:369S-77S. doi: 10.3945/ajcn.113.071639. Epub 2014 Jun 4. PMID: 24898225.

585 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page