top of page

Top 3 kankerverwekkende voedingsmiddelen

Bijgewerkt op: 12 okt. 2020

Volgens het laatste WHO bericht van 16 september 2018 krijgen wereldwijd 1 op 5 mannen en 1 op 6 vrouwen kanker. [1] Voor Nederland geldt dat 1 op de 3 burgers met kanker te maken heeft of krijgt. [3] Naast hevige emoties gaan ook veel onduidelijkheden en mysteries achter de ziekte schuil. Een patiënt met kanker wordt vaak bestempeld als iemand met 'stomme pech'. Maar is dat zo? Hebben wij ons 'lot' niet ook in onze eigen handen?

Kanker, het lijkt een volksepidemie. De WHO waarschuwt voor de toenemende incidentie van kanker wereldwijd en wil preventie een sleutelrol laten innemen in 'the global war against cancer'. [1] Volgens het laatste persbericht van de International Agency for Research on Cancer (IARC) komt in Europa 23,4% van de wereldwijde kankergevallen en 20,3% van de globale sterfgevallen door kanker voor. [1] Dit is belachelijk veel, als je er rekening mee houdt dat Europa als geheel slechts 9,0% deel uitmaakt van de totale wereldbevolking. [1] Dit is zorgwekkend. Bij de top 3 meest voorkomende kankertypen komt longkanker op de eerste, borstkanker op de tweede en darmkanker op de derde plaats. [1] De meeste sterftegevallen zijn gerelateerd aan longkanker. [1]


Het meest opvallende, vind ik, is dat juist in ontwikkelde landen de incidentie 2 tot 3 keer zo hoog is dan in de minder welvarende landen. [1] Zou dit niet eens iets met onze welvaart te maken kunnen hebben? De industrie heeft producten en voedingsmiddelen nu betaalbaar gemaakt, die vroeger nog een luxe waren. Een dusdanig divers en rijk aanbod aan vaak bewerkte voedingsmiddelen heeft de wereld vóór begin 19de eeuw niet gekend. Eigenlijk zoiets als het paard van Troje met de ogenschijnlijke rijkdom aan de buitenkant en de onderschatte gezondheidsrisico's.


Hoe ontstaat kanker?

In de kern van iedere cel van ons lichaam zit een 2 m lange streng met al ons erfgoed dat DNA wordt genoemd. Bij ieder van ons komen er dagelijks veranderingen of beschadigingen in het DNA. Gelukkig hebben wij mechanismen die DNA-schade nauwkeurig kunnen repareren. Als cellen te erg zijn beschadigd, plegen zij als het ware zelfmoord.

Als reparatiemechanismen te kort schieten aan de hoeveelheid beschadigingen, hoopt 'foutief' DNA zich op. Dit DNA wordt dan doorgegeven aan de dochtercellen. Dit hoeft nog niet kwaadaardig te zijn als het onbelangrijke genen betreft. Maar als genen die belangrijk zijn voor de regulatie van de celgroei zijn aangetast, gaan zich cellen ongecontroleerd vermenigvuldigen. Als dan ook het immuunsysteem de ontaarde cellen niet meer kan opruimen, wordt een klompje cellen al gauw een gezwel (tumor).


Uit onderzoek van het kankerinstituut Nederland is gebleken dat de voeding met 10-50% het risico op kanker beïnvloedt. [3] Als wij weten in welke voedingsmiddelen kankerverwekkende stoffen zitten, kunnen wij onnodige DNA-schade voorkomen en dus het risico op kanker verkleinen.


De top 3 meest kankerverwekkende voedingsstoffen


1. Bewerkt en rood vlees

2015 berichtte de WHO dat rood vlees waarschijnlijk kankerverwekkend is. [2] Er is gelimiteerd bewijs dat consumptie van rood vlees, kanker en dan met name darmkanker veroorzaakt. [2] Er is wel een sterk bewijs voor het mechanisme daarachter. [2]

Echter, bewerkt vlees is zelfs door de WHO in klasse 1 (meest kankerverwekkend) ingeschaald. [2] Er is dusdanig sterk bewijs dat de relatie tussen de hoeveelheid genuttigd bewerkt vlees en darmkanker een oorzakelijk verband mag worden genoemd. [2]

Onderzoekers in Spanje identificeerden 33 verschillende kankerverwekkende stoffen afkomstig uit het milieu in vlees en bewerkte vleeswaren. [4] De onderzoekers bevelen derhalve in totaal maximaal 5 porties kippen-, lams-, varkens- en rundvlees per maand aan. [4]


2. Vis

Viskwekers gebruiken antibiotica en metaalhoudende producten om rottingsprocessen tegen te gaan. Hoge concentraties van de zware metalen kwikzilver, koper, cadmium en lood zijn in kweekbakken vastgesteld. [5] Omdat bacteriën resistentie ontwikkelen tegen de chemicaliën die worden gebruikt, zijn er steeds hogere doses van nodig. [5] De vis die dan op ons bord terecht komt, kan niet anders dan giftig voor ons zijn.

Lood en chroom die in zowel wilde als gecultiveerde vissoorten in Chinese wateren terug te vinden zijn [6], vormen een gezondheidsrisico. De zware metalen die wij binnen krijgen veroorzaken 'stress' en daarmee DNA schade. Uit onderzoek blijkt dat sporen van lood, cadmium, kwik, chroom en arseen in ons voedsel maagkanker veroorzaken. [7] Bovendien ontstaan gedurende de processen van het houdbaar maken van rauwe vis met zout zogenaamde n-nitrosamines. [8] Deze verbindingen zijn bij de WHO bekend als kankerverwekkend. [8]


3. Alcohol

Een stofwisselingsproduct dat ontstaan bij de afbraak van alchohol is acetaldehyde. Acetaldehyde wordt naast sigarettenrook of bewerkt vlees door de WHO in klasse 1 van de meest kankerverwekkende producten ingedeeld. [9] Het kankerverwekkende effect van acetaldehyde is onafhankelijk van het type alcoholisch drankje. [9] Er is een zogenaamde dosis-respons relatie tussen alcohol en kanker. [9] Dat wil zeggen, hoe meer alcohol je nuttigt, hoe hoger je risico op kanker is. In het bijzonder vormt alcohol een verhoogd risico op slokdarm-, keel-, lever- of maagkanker. [9] Vrouwen hebben een verhoogd risico op borstkanker. [9]

Voor een groot deel stapelen zich de kankerverwekkende toxines en zware metalen in ons vetweefsel op. [11] Het vulkaanmineraal zeoliet in combinatie met een detoxkuur helpen bij het lozen van deze gifstoffen. [10] Dit is met name belangrijk voor een beoogde gewichtsafname, omdat dan bij de afbouw van het vetweefsel de giftige stoffen vrijkomen. [11] Zeoliet bindt de gifstoffen effectief en verwijdert deze op een veilige manier uit ons lichaam. [10] Graag begeleid en adviseer ik je bij het ontgiftingsproces en bij de transitie naar een gezond en vitaal leven. Heb je er helemaal zin in? Meld je dan nu aan voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Ieder van ons heeft (on)bewust prioriteiten voor zichzelf gesteld, waarop hij iedere dag zijn keuzes baseert. De som van alle kleine keuzes die wij iedere dag maken is minstens even groot als de som van alle grotere keuzes die wij zo hier en dan maken.

Op basis van welke prioriteiten maak jij welke keuzes vandaag?




Referenties:


[1] Iarcfr. (2018). Iarcfr. Retrieved 23 September, 2018, from http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2018/pdfs/pr263_E.pdf

[2] Iarcfr. (2015). Iarcfr. Retrieved 24 September, 2018, from https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf

[3] Dinmohamed, A & Lemmens, V. (2018). Hoorcollege: Kanker: breder dan etiologie. Nederland, Rotterdam: Erasmus MC.

[4] Rodríguez Hernández et al. (2015). An estimation of the carcinogenic risk associated with the intake of multiple relevant carcinogens found in meat and charcuterie products. Science of The Total Environment, 514(514), 33-41. Retrieved 24 September, 2018, from https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2015.01.108

[5] Seiler, C., & Berendonk, T. U. (2012). Heavy metal driven co-selection of antibiotic resistance in soil and water bodies impacted by agriculture and aquaculture. Frontiers in Microbiology, 3, 399. http://doi.org/10.3389/fmicb.2012.00399

[6] Zhang, J., Zhu, L., Li, F., Liu, C., Qiu, Z., Xiao, M., & Cai, Y. (2018). Comparison of Toxic Metal Distribution Characteristics and Health Risk between Cultured and Wild Fish Captured from Honghu City, China. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(2), 334. http://doi.org/10.3390/ijerph15020334

[7] Yuan, W., Yang, N., & Li, X. (2016). Advances in Understanding How Heavy Metal Pollution Triggers Gastric Cancer. BioMed Research International, 2016, 7825432. http://doi.org/10.1155/2016/7825432

[8] IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Personal Habits and Indoor Combustions. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2012. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 100E.) CHINESE-STYLE SALTED FISH. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK304384/

[9] IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Personal Habits and Indoor Combustions. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2012. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 100E.) CONSUMPTION OF ALCOHOLIC BEVERAGES. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK304390/

[10] Dr. Karl Hecht. (2016). Zeolith Lebenskraft durch das Urgestein. (1st ed.). Baunach: Spurbuchverlag.

[11] Dr. med habil. dr. Karl Probst. (2017). Der natürliche Weg zu Heilung und Gesundheit. (3rd ed.). Landshut: Wwwbuchdruck-zentrumde - Landshut.


4.509 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page