top of page

Review: Plantaardige producten Albert Heijn

Bijgewerkt op: 5 nov. 2020

Hier is deel 2 van de eerste blogpost over de voedingswaarde van de nieuwe plantaardige producten van de AH.


AH Plantaardig yoghurt Amandel ongezoet

Past deze yoghurt binnen een gezond en volwaardig plantaardig dieet? De ingrediënten zijn niet slecht. Als tweede ingrediënt wordt zelfs amandel genoemd. De vraag is echter of dit product nu noten of yoghurt vervangt.

Geen van beide zou ik zeggen. Geen yoghurt omdat het eiwitgehalte van de deze amandelyoghurt (2,5 g per 100 g) niet in de buurt komt van het eiwitgehalte in bijv sojayoghurt (4,5 g per 100 g) of gebruikelijke yoghurt (4 g per 100 g).

Even dan het jodium, vitamine D en vitamine B2 gehalte buiten beschouwen gehouden. Deze yoghurt bevat geen jodium en geen toegevoegde vitamine D. Belangrijk is dus om deze micronutriënten via een andere weg binnen te krijgen. Amandelen zijn interessant genoeg een goede bron van vitamine B2. Vitamine B2 is een van de meest vergeten potentieel kritische voedingsstoffen binnen een plantaardig dieet, omdat zuivel meestal de hoofdbron van vitamine B2 is binnen een gemengd dieet.

Ik weet het exacte gehalte van vitamine B2 in deze yoghurt niet, maar theoretisch kan deze yoghurt wel een goede bron van vitamine B2 zijn.

Ik zou deze yoghurt bovendien niet zien als alternatief voor het dagelijkse portie noten. De amandelen die hierin zitten zijn sterk bewerkt. Met iedere industriële bewerking van een voedingsmiddel, verlies je voedingsstoffen. Deze yoghurt is dus een leuk en gezond nagerecht of tussendoortje dat weder noten noch yoghurt kan vervangen.

AH plantaardige kruidencrème spicy


Dit is een van de nieuwste soorten plantaardig broodbeleg. Maar is deze ook gezond om dagelijks op je brood te smeren?

Nee! Laten we samen even naar de ingrediënten kijken. Dit product bestaat voor 76% uit plantaardige olie en voor de rest uit kruiden en specerijen. Als je naar de soorten plantaardige olie kijkt, wordt je niet blij: raapzaadolie, palmvet en kokosolie. Als je de vorige blogpost hebt gelezen, weet je dat het verstandig is om plantaardige verzadigde vetten zoals palmvet en kokosolie te vermijden.

Bovendien zit er aardig wat suiker in in de vorm van suikerstroop, melasse en gekaramelliseerde suiker. Al met al een product is dus met een zeer lage voedingswaarde, welke het beste alleen dan voor speciale gelegenheden kan worden gekozen. Ditzelfde geldt voor de naturel variant van dit product.


AH Liefde & Passie Spelt volkoren heel ongesneden


Waar let ik op als ik brood koop? Ten eerste dat het eerste ingrediënt volkoren tarwe/roggen/ gierst/kamut-MEEL is in plaats van tarwe/roggen/gierst/ kamut-BLOEM is. Bloem betekent altijd dat het niet volkoren is. Ten tweede kijk ik of er gejodeerd zout is gebruikt, als brood voor mij een belangrijke bron van jodium is.

Daarnaast is het altijd leuk meegnomen als er zuurdesem is gebruikt, omdat dan voedingsstoffen zoals zink of ijzer beter kunnen worden opgenomen. Tot slot is een kers op de taart als het brood een heleboel zaden en pitten bevat. Want zo heb je meteen twee vliegen in één klap: je portie volkoren granen én je portie zaden&pitten. Dus laten we naar de ingrediënten van dit nieuwe brood kijken:

Je ziet hier dat het brood in principe aan alle 'checkboxes' voldoet. Maar opgelet! Niet ieder brood uit het rijtje van de passiebroden is ideaal qua ingrediënten. De ronde varianten willen nog eens bloem en/of bakkershoning bevatten.


Welk product moet ik de volgende keer reviewen?

Laat het achter in de comments!131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page