top of page
Foto van schrijverDrs. Viënne van Eijmeren

Choline: een reden om toch vlees te eten?

Bijgewerkt op: 12 okt. 2020



Het was overal in het nieuws: een choline-tekort, hét gevaar van plantaardig eten. De reden daarvoor was een publicatie van Dr. Emma Derbyshire. Zij stelt de hypothese op dat een plantaardig dieet te weinig choline zou bevatten en vooral zwangere veganistische vrouwen risico lopen hun kind te schaden.


Niet zoals veel andere 'Vegan' media de hypothese als een pure vlees-lobby-proganda zien, vind ik dat een discussie over choline belangrijk en juist is, omdat deze ons de gelegenheid biedt om nog meer te leren over plantaardig eten.


Choline is een semi-vitamine dat in 1998 in de VS als essentieel (= levensnoodwendig) werd gedeclareerd. Tot op heden heeft nog niet iedere voedingsinstantie een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van choline opgesteld. In het paper schrijft Dr. Derbyshire dat slechts 1 op de 10 Amerikanen voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van choline. Dat betekent dus dat ook een gemiddelde vleeseter onvoldoende choline via het dieet binnenkrijgt.


Een tekort aan choline manifesteert zich in veel verschillende symptomen, zoals een niet-alcoholische leververvetting, stoornissen in de cognitieve ontwikkeling van pasgeborenen en neurologische symptomen. Wat betreft de functie en de aanbevolen inname blijven nog veel vragen open.

Over het algemeen kan ieder slecht samengesteld eetpatroon leiden tot een tekort aan choline. Gemiddeld bevatten dierlijke producten zoals lever en eieren een grotere hoeveelheid aan choline dan plantaardige voedingsmiddelen. Maar ook in de plantenwereld zijn er goede bronnen van choline.




Net zoals een tekort is ook een teveel aan choline geassocieerd met negatieve effecten, waardoor ook hier niet ‘meer’ altijd ook ‘beter’ is.


Met een beetje planning en de juiste achtergrondinformatie kun je in het kader van een gezond en volwaardig plantaardig dieet voldoende choline binnenkrijgen.

Choline-rijke voedingsmiddelen zijn: shiitake paddenstoelen, sojaproducten, kidneybonen, quinoa en kruisbloemigen zoals spruiten en broccoli.



En zou je binnen welk eetpatroon dan ook te weinig choline binnenkrijgen, is er volgens de huidige stand van kennis geen probleem om choline als supplement in te nemen, indien het supplement natuurlijk goed gedoseerd en van goede kwaliteit is.


Een tekort aan choline is zonder twijfel gevaarlijk. Hoewel, tot op de dag van vandaag is niet duidelijk hoe groot de reële gevaar daadwerkelijk is, omdat de aanbevolen inname voor choline berust op een zeer magere wetenschappelijke onderbouwing. Dat betekent, dat het de vraag is of de aanbevolen inname te hoog is vastgesteld en ook wellicht al kleinere hoeveelheden adequaat kunnen zijn.


De aanbevolen dagelijkse inname van choline die in de weinig beschikbare studies over dit onderwerp naar voeren komt, kan in het kader van een plantaardig dieet in theorie gedekt worden. Toch kan het tijdens de zwangerschap voor de zekerheid zinvol zijn om choline binnen het kader van een plantaardig dieet te suppleren. Hierover zijn er echter ook nog meer data nodig, want de aanbeveling voor een supplement is in eerste linie een conservatieve veiligheidsmaatregel.

Dit is echter geen reden om als zwangere vrouw zich tegen een plantaardig dieet te keren, want ook in binnen een ‘alleseter’-dieet wordt aan zwangere vrouwen aanbevolen foliumzuur te suppleren.


Ik zie het als een positieve ontwikkeling, dat Dr. Emma Derbyshire zich bezig houdt met voedingsbehoeften van veganisten en een potentieel kritische voedingsstof laat zien, die je in het kader van de samenstelling van een plantaardig dieet of als supplement in het oog moet behouden.


Hoe dan ook wordt hierover vaak een grote opschudding gemaakt en wordt het daadwerkelijke gevaar overdreven.

Voedingsinstanties zoals de Gezondheidsraad zijn nu gevraagd om zo snel mogelijk een aanbevolen dagelijkse inname voor choline op te stellen en een standpunt te vormen wat betreft choline en een plantaardig dieet.


Bronnen:

(2019, July 9). Office of Dietary Supplements - Choline. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/


Derbyshire, E. (2019). Could we be overlooking a potential choline crisis in the United Kingdom? BMJ Nutrition, Prevention & Health, bmjnph-2019-000037. https://doi.org/10.1136/bmjnph-2019-000037


Patterson, K. J., Bhagwat, S. A., Williams, J. R., Howe, J. C., & Holden, J. C. (2008, January). PDF. Baltimore.


Wiedeman, A., Barr, S., Green, T., Xu, Z., Innis, S., & Kitts, D. (2018). Dietary Choline Intake: Current State of Knowledge Across the Life Cycle. Nutrients, 10(10), 1513. https://doi.org/10.3390/nu10101513




338 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page