Misschien heb je enkele berichten uit de media meegekregen over het nieuwe onderzoek uit Polen. In dat onderzoek werd de intake van voedingstoffen, groei, lichaamssamenstelling en gezondheid van het hart van vegan, vegetarische en omnivore kinderen van 5-10 jaar met elkaar vergeleken.
Wat je in de media hoort:
‘Kinderen zijn minder groot en hebben zwakkere botten.’
Maar uit het onderzoek blijkt óók dat vegan kinderen juist een gezonder hart hebben, dat gedeelte wordt niet zo groot uitgelicht..

Het is natuurlijk zorgwekkend om te horen dat vegan kinderen niet goed genoeg groeien en slechtere botten hebben.
Laten we eens gaan kijken naar wat de studie heeft onderzocht...
Voor het onderzoek werd de lichaamssamentelling, waaronder de botmineralendichtheid, gemeten. Daarnaast zijn verschillende voedingsstoffen (ijzer, calcium, magnesium, vitamine C, vitamine D, vitamine B12 en bètacaroteen equivalenten) in het bloed van de kinderen onderzocht.
Tot slot werden bloedwaarden onderzocht die iets kunnen zeggen over de gezondheid van het hart, waaronder de bloedsuiker, het cholesterolgehalte en inflammatiemarkers.
52 vegan kinderen, 63 vegetarische kinderen en 72 omnivore kinderen werden onderzocht.
Geen groot onderzoek dus.
Laten we eens kijken naar wat we van de resultaten kunnen leren:

Het goede nieuws:
Vegan kinderen…
hadden een lagere intake van sucrose (suiker), cholesterol en verzadigd vet.
hadden een lager totaal, LDL en HDL cholesterolgehalte en CRP (= een ontstekingsmarker) in het bloed, dat wellicht het risico op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd verlaagt.
hadden een hogere intake van gezondheidsbevorderende voedingsstoffen zoals vezels, meervoudige onverzadigde vetten, foliumzuur, bètacaroteen, vitamine C, magnesium en ijzer (echter hadden ze ook lagere waarde van het verzadigd ijzer in het bloed.
Het slechte nieuws:
Vegan kinderen…
hadden een 4% lagere botmassa
Waren gemiddeld 3 cm kleiner
Hadden vaker een vitamine B12-, vitamine D- en ijzertekort.

Ook al heeft een vegan dieet veel gezondheidsvoordelen in het kader van het voorkomen van dieet-gerelateerde chronische ziekten op latere leeftijd, is het echter ook van belang om naar de volwaardigheid van het dieet op die jonge leeftijd te kijken.
Laten we daarom eens verder naar de geconstateerde voedingsdeficiënties, groeiachterstand en verminderde botgezondheid kijken.
IJzer
De gemiddelde intake van ijzer van vegan kinderen was 13 mg, in vergelijking tot 8 mg bij kinderen die vlees eten. Dus een veel hogere intake! Desalniettemin had bijna 1/3e van alle vegan kinderen een ijzertekort, terwijl slechts 13% van de vleesetende en 18% van de vegetarische kinderen een ijzertekort hadden.
Voor vegan kinderen is het echter ook geadviseerd om 80% meer ijzer te eten (18 mg vs. 10 mg per dag). Hoewel de inname van ijzer bij vegan kinderen hoger was, hadden toch vegan kinderen vaker een tekort. Waarschijnlijk was de hogere inname nog steeds onvoldoende.
Het onderzoek vertelt ons echter niet of ouders methodes hadden toegepast om de absorptie van ijzer te optimaliseren. Het is goed mogelijk dat niet alle vegan gezinnen deze methodes hadden toegepast.
Vitamine D
Slechts 33% van de vegan kinderen kreeg een vitamine D supplement. Daarentegen kregen 34% van de vegetarische kinderen en 38% van de vleesetende kinderen een vitamine D supplement.
Het is daarom ook niet verrassend dat het merendeel van de kinderen in dit onderzoek een vitamine D deficiëntie had en vegan kinderen het vaakst. Zorg dus voor adequate suppletie. Wel of niet vegan.
Vitamine B12
29% van de vegan kinderen gebruikte géén B12 supplement én geen voedingsmiddelen die verrijkt zijn met B12. Slechts 44% gebruikte een B12 supplement!!!
Hoewel met B12 verrijkte voeding wat kan aanvullen, is het echter in de praktijk onvoldoende. Een supplement met een adequate dosering is altijd noodzakelijk. We weten niet hoeveel B12 de kinderen precies gesuppleerd hebben gekregen, wellicht waren de hoeveelheden ook onvoldoende. Met een B12 supplement zijn tekorten onwaarschijnlijk en kunnen ook bestaande tekorten worden opgeheven.

Groei
In dit onderzoek waren vegan kinderen gemiddeld kleiner. Door de opzet van het onderzoek is het onmogelijk om op basis van deze data oorzaak en gevolg vast te stellen. Maar wat we weten van eerder onderzoek is, dat onvoldoende intake van bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot groeiachterstand. Een vergelijkbare studie, de VeChi diet studie, met veel meer vegan kinderen liet echter geen verschil in groei zien.
Botten
Een goede dichtheid van botten op kinderleeftijd en jongvolwassen leeftijd is cruciaal voor een lager risico op botbreuken en botontkalking op latere leeftijd. Naast regelmatige lichaamsbeweging is vitamine D en calcium belangrijk.
In dit onderzoek was de intake van vitamine D en calcium bij alle kinderen onvoldoende. Vooral vegan kinderen hadden een schrikbarend lage inname van calcium (slechts 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid!). Hoewel we geen conclusies kunnen geven, is het heel waarschijnlijk dat de verlaagde botdichtheid bij vegan kinderen te maken had met een lagere inname van vitamine D en calcium.
Wat kunnen we van dit onderzoek leren?
Plantaardig eten op kinderleeftijd heeft verschillende potentiële gezondheidsvoordelen, ook op latere leeftijd.
Echter, kinderen kunnen alleen dan maximaal van een vegan dieet profiteren wanneer het dieet gezond en volwaardig is samengesteld. Dat betekent dat er aandacht moet worden besteed aan álle kritische voedingsstoffen binnen het plantaardig dieet.
Het is geen rocket science, maar een volwaardig vegan dieet kan net wel wat uitdagender zijn.
Ouders dienen zich alvorens goed te informeren en zich laten adviseren door een expert om adequate intake van voedingsstoffen te garanderen.
Last but not least, een groot aantal vegan kinderen in dit onderzoek at niet gezond en volwaardig. In veel gevallen was de intake van essentiële voedingsstoffen te laag, wat zeer waarschijnlijk de wat tegenvallende resultaten kan verklaren.
Wil jij je jonge kind de beste start op gezondheidsvlak meegeven door hem/ haar vegan op te voeden?
Wil je er zeker van zijn dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt?
Wil jij als ouder sterker in je schoenen staan?
Ik kan je helpen!
Sinds 2,5 jaar begeleid ik ouders die hun kinderen plantaardig willen opvoeden.
Registreer je via het formulier helemaal onder aan de site, en maak je kans op een gratis en vrijblijvend intakegesprek.
Andere ouders gingen je al voor:
"Wij hebben voor onze zoon van 2 jaar een green starter traject gevolgd.
Ik kan dit iedereen aanbevelen die twijfels heeft over de volwaardigheid van voeding.
We hebben ontzettend veel geleerd over voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Viënne heeft uitgebreid de tijd voor ons genomen om alles te bespreken. Ze legt heel duidelijk en rustig uit waar ze het over heeft en is erg betrokken.
We willen je heel erg bedanken voor alle waardevolle informatie die je ons hebt gegeven! Kortom een dikke aanrader!"

Bron:
Desmond, M. A., Sobiecki, J. G., Jaworski, M., Płudowski, P., Antoniewicz, J., Shirley, M. K., Eaton, S., Książyk, J., Cortina-Borja, M., De Stavola, B., Fewtrell, M., & Wells, J. (2021). Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets. The American journal of clinical nutrition, 113(6), 1565–1577. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa445
Comments