Wat moet je suppleren als veganist? (advies van arts in spe)Als je net start met veganistisch eten, dan denk je er misschien nog niet zo snel aan: supplementen slikken.

Zodra je echter begint je er in te verdiepen, stuit je op een heleboel (tegenstrijdige) informatie.

De ene instantie zegt dit, jouw arts roept dit en de buurvrouw vertelt je dat.

Hoe kun je nou door de bomen het bos blijven zin?

Geen zorgen! Ik help je!

Hieronder vind je een rijtje voedingsstoffen die je moet (overwegen te) suppleren. Disclaimer: Het bevat natuurlijk ook een aantal teasers. ;-)


Let op:

Neem dit niet als advies, maar zie het ter lering en vermaak. Jouw situatie kan weer geheel anders zijn. Jouw exacte voedingspatroon, jouw medische voorgeschiedenis, jouw leeftijd en de klachten die je ervaart zijn maar enkele factoren die een invloed hebben op jouw supplementkeuze. Laat je daarom altijd adviseren door een expert op dit gebied.


Wat je als veganist moet (overwegen) te suppleren:


Vitamine B12

De klassieker. Bijna overal staat dat je als veganist B12 moet suppleren. Daar is geen twijfel aan. In plantaardige producten zit geen (of heel weinig B12). Ook spirulina of zuurkool bevatten geen (actief) B12. Sommige fabrikanten voegen inmiddels B12 toe aan vleesopvolgers en zuivelalternatieven, maar die hoeveelheid is te verwaarlozen. Er gaat geen weg om heen: Je moet als veganist B12 suppleren. Welke dosering hangt af van jouw situatie. Een handige tabel met de doseringen staat ook in de les over B12 in de cursus Écht (w)eten.

Vitamine D

Omega-3

Selenium

Jodium


Val je niet iets op?

IJzer, calcium of zink staan alle drie niet in het lijstje! Deze voedingsstoffen kun je gemakkelijke in een ruime hoeveelheid met jouw eetpatroon binnenkrijgen, mits je de juiste voedingsmiddelen kiest. ;-)

Ook hier leer je meer over in de les over ijzer, calcium en zink!


Doe je ook mee?

Tot 17 april kun je je inschrijven voor voorjaarseditie van Écht (w)eten.

Met de code VIENNEFORHEALTH10 krijg je €10 korting per maand.

Lees hier meer over de cursus en meld je direct aan!


147 weergaven0 opmerkingen