top of page

Waar moet je als veganist op letten?

De 10 geboden van een gezond en volwaardig plantaardig dieet


  1. Neem een B12 supplement. Al direct vanaf het moment dat je OVERWEGEND plantaardig eet. Dat is zeer belangrijk om een B12 tekort te voorkomen of een bestaand te kort niet te verergeren. Het kan namelijk zo zijn dat je op het moment van transitie naar een plantaardig dieet al een licht tekort of een bijna lege voorraad van B12 hebt. Het suppleren van B12 is veilig en vooral kosteneffectief. Hoeveel je precies nodig hebt hangt af van veel factoren, zoals jouw B12 level in je bloed, leeftijd, medicatiegebruik, levensfase, onderliggende ziekten en zelfs huidconditie.

  2. Kies onbewerkt boven bewerkt. In het begin zijn vleesvervangers een super optie om makkelijk te switchen naar meer plantaardig. Maar het zal je misschien verbazen: vleesvervangers zijn voeding technisch niet perse nodig om in je dieet te hebben. Dat wil zeggen dat je alle voedingsstoffen die in vleesvervangers zitten ook op een andere manier heel makkelijk kunt binnenkrijgen. Eiwit kun je bijvoorbeeld heel goed uit peulvruchten halen. Veel vleesvervangers bevatten ingrediënten die je liever zo veel mogelijk wilt vermijden (zoals zonnebloemolie, suikers, kokosolie enz). Op lange termijn is het dus voedzamer, gezonder, duurzamer én voordeliger om vaker voor peulvruchten in plaats van vleesvervangers te kiezen. Lees in deze blogpost meer over vleesvervangers en hoe je gezonde vleesvervangers kunt uitzoeken.

  3. Neem een supplement met hoogwaardig omega-3. Kies een omega-3 supplement op basis van algen. Hoeveel je nodig hebt, kan afhangen van jouw huidige omega-ratio.

  4. Eet 1-2 eetlepels gebroken lijnzaad per dag. Dat is geen optie maar een must voor de omega-3's! Als je geen lijnzaad lust, kun je deze ook vervangen door hennepzaad.

  5. Eet minstens twee porties peulvruchten per dag. Wist je dat de gemiddelde Nederlander slechts 750 g peulvruchten per jaar eet? Dat is super weinig!! Als je iedere dag een portie van 80 g zou eten, dan zou je op 29,2 kg per jaar komen. Een mega verschil! Wist je dat het Voedingscentrum slechts één portie per week adviseert? En weet je waardoor dat komt? Niet omdat meer dan één portie per week slecht zou zijn, maar omdat dit nog het meest haalbaar is voor de gemiddelde Nederlander.

  6. Vermijd geen soja met het idee dat het ongezond is. Wist je dat soja zelfs het risico op borstkanker verlaagt? Dit is mede de reden waardoor Aziatische vrouwen minder vaak deze ziekte hebben. Ook is soja de meest eiwitrijke peulvrucht en kan het voor, met name kinderen, een ideale eiwitrijke vervanging van zuivel zijn. Soja is veelzijdig en ook nog eens goed betaalbaar.

  7. Denk aan je jodiuminname. Vaak wordt dit vergeten. We zien in wetenschappelijk onderzoek dat veganisten minder vaak voldoende jodium binnenkrijgen. Vis, zuivel, bakkersbrood en eieren bijvoorbeeld zijn goede bronnen van jodium. Als je plantaardig eet, valt dus het meeste af en kan er dus snel een tekort ontstaan. Als je plantaardig én glutenvrij eet, is het risico daarop nóg groter. Van plan om zwanger te worden? Of ben je al zwanger? Let er dan extra goed op!!

  8. Kies voor ijzerrijke plantaardige voedingsmiddelen. Het belangrijkste is om lekker veelzijdig te eten. IJzer zit in veel plantaardige producten. Wist je dat veganisten per dag zelfs gemiddeld meer ijzer binnenkrijgen dan omnivoren? Het probleem is dus niet de inname. De uitdaging is om de opname van al dat ijzer te verbeteren. Zwanger of van plan om zwanger te worden? Let dan extra op een goede ijzerstatus! Waar je nog allemaal meer op moet letten lees je in deze blogpost.

  9. Neem twee porties plantaardige zuivel (met calcium) per dag. Wist je dat aan plantaardige zuivel net zo veel calcium wordt toegevoegd als dat je in melk kunt terugvinden? Stel je zou 1 liter soja melk als 70-jarige drinken, dan kom je op de totale aanbevolen calcium inname per dag. Gelukkig ligt de aanbevolen inname van calcium voor een 30-jarige weer wat lager. Hoe dan ook is het belangrijk om naast plantaardige zuivel ook te kiezen voor andere calciumrijke producten zodat je aan die 100% komt.

  10. Volg de evidence-based cursus Écht (w)eten om alles stap-voor-stap toe te passen in praktijk én om zelf een expert te worden op het gebied van gezond en volwaardig plantaardig eten. Zo sta je super sterk in je schoenen en kun je het maximale gezondheidsvoordeel uit je plantaardige dieet halen. Al meer dan honderd cursisten van verschillende achtergronden (artsen, verpleegkundigen, diëtisten, trainers, moeders, vaders, leerkrachten,…) gingen je voor en hebben geweldige resultaten behaalt. De cursus is zo ingericht dat ieder op zijn eigen niveau mee kan doen en uit de cursus kan halen wat hij/zij nodig heeft. De cursus gaat in op alle leeftijden en laat zien waar uitzonderingen gelden als het gaat om medicijngebruik en achterliggende ziekten. De complete cursus is gebaseerd op wetenschappelijke informatie met een aparte les over hoe je betrouwbare bronnen herkent en hoe eigenlijk wetenschap werkt. De cursus maakt je zelf tot een expert en is zeer geschikt voor trainers, therapeuten en deskundigen die zelf voedingsadvies op het gebied van plantaardig eten willen geven. In inhoud, omvang, interactie en deskundigheid in deze cursus is uniek. Met verdiepende en interactieve live Q&A’s met thema’s zoals plantaardige voeding tijdens zwangerschap en borstvoeding, vegan opvoeden van kinderen, probiotica, vitamine A,… haal je het maximale uit de cursus. De cursus zit zo in elkaar dat je zelf weinig moeite hoeft te doen om de informatie te bundelen en te onthouden. Bij iedere les hoort namelijk een uitgebreid, kleurrijk document met tabellen, figuren dat alle informatie tot in detail samenvat: beknopt, overzichtelijk en bevat toch alle essentiële informatie. Aantekeningen maken hoeft niet. Met zeer praktijkgerichte opdrachten die bijna moeiteloos in praktijk meteen toegepast, ben je stap voor stap onbewust bezig met het optimaliseren van je dieet. Je zult merken dat het boodschappen doen en het koken op eens veel makkelijker gaat en dat je er plezier in gaat vinden, omdat je weet waar je mee bezig bent.

Slechts twee keer per jaar is er de mogelijkheid om met een nieuwe groep te starten en in oktober is het weer zover! Zorg er dus voor om deze keer mee te doen.


Aanmelden kan vanaf 10 oktober!

De kosten zijn €49,90 per maand, voor de duur van de cursus. (8 maanden).

Met de code VIENNEFORHEALTH10 krijg je nu €10 korting per maand.

Voor slechts €39,90 profiteer je van alle voordelen.


Meer informatie over de cursus lees je hier.


Ben je student?

Dan krijg je de kans om met een studententarief van €29,99 per maand mee te doen.

Om daarvoor in aanmerking te komen stuur je een mail naar office@academyforhealth.nl en vermeld je daarin:


Voornaam

Achternaam

Adres

Telefoonnummer

Universiteit

Studie

Leerjaar

Verwacht afstudeerjaar

Voeg ook een document met bewijs van inschrijving én een scan van je studentenkaart toe.

Onvolledige aanmeldingen worden niet in behandeling genomen!


Liefs,

Viënne

452 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page