top of page

TOP 3 nieuwste en gezondste vlees-/ kaasvervangers

Bijgewerkt op: 12 okt. 2020

Van 20 tot 23 september vond Gastvrij Rotterdam in het Ahoy plaats. Even kort: Gastvrij Rotterdam is een beurs voor horecabedrijven. Je kunt er van alles vinden: van kassasystemen tot vaatwasser tot ijsthee. Dit jaar was er voor het eerst een zonnemaand ‘Vegan Taste Lab’ om de horeca te laten zien hoe je het menu met plantaardige gerechten kunt uitbreiden. In naam van Zensitivity ging ik met mijn medische en voedingsdeskundige achtergrond kijken naar de gezondheidswaarde van de aangeboden nieuwe vegan producten op de markt.

Even voor weg: deze blogpost is niet ontstaan in het kader van een samenwerking met bedrijven. Ik wil hier puur vanuit voedingsdeskundig oogpunt een zo objectief mogelijk overzicht geven dan de top 3 vegan producten die ik daar heb gezien en geproefd.


De ervaring leert dat de meeste vegan vleesvervangers niet bepaald volwaardig en gezond zijn. Vaak zitten vleesvervangers vol met suikers en (geharde) ongezonde plantaardige vetten. Suikers in de vorm van fructosesiroop, dextrose, dextrine, agavesiroop, sucrose,… en plantaardige vetten zoals kokosvet of geharde palmolie, die een vergelijkend slecht effect op de bloedvetwaardes als cholesterol. Ook wordt vaak zonnebloemolie toegevoegd, omdat het relatief goedkoop en smaak neutraal is. Zonnebloemolie is niet het meest gezonde vet, omdat zonnebloemolie rijk is aan omega-6 vetzuren. Zonnebloemolie heeft een verhouding van 1 omega-3 vetzuur op 311 omega-6 vetzuren.

Ik was deels geshockt van hoe ongezond de alternatieve vegan producten waren. Deels nog ongezonder dan het uitgangsproduct. Bijvoorbeeld, de vegan kaviar (ja, dat bestaat echt!) zat vol met suikers, de vegan spek zat vol met suikers en geharde vetten en de vegan shoarma en de veganaise zaten vol zonnebloemolie, geharde vetten en suikers.


Voor jullie ging ik op speurtocht in het Vegan Taste Lab op Gastvrij Rotterdam naar nieuwe plantaardige producten die passen binnen een gezond en volwaardig plantaardig dieet. Dat was niet makkelijk, want het merendeel past toch qua voedingswaarde en toegevoegde stoffen niet goed binnen een gezond dieet.


Dit is de top 3 geworden:


nr. 3 BUMI

Je kent misschien de klassieke tempeh wat is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. BUMI doet het anders. BUMI is een van de weinige producenten die tempeh niet van sojabonen maakt maar van lupine bonen. Lupine bonen zijn geliger en ook wat groter dan sojabonen, maar tellen ook gewoon als peulvrucht! Net zoals de sojaboon is ook de lupineboon ontzettend eiwit- en vezelrijk. De tempeh van lupinen kenmerkt zich door de stevige bite en nootachtige smaak. BUMI let er op dat de lupine bonen fair en biologisch worden geteeld. De lupinebonen die zij gebruiken zijn namelijk afkomstig van de Franse bodem en is daarmee een duurzaam alternatief voor peulvruchten uit verre windstreken.

BUMI heeft de tempeh al op smaakt gebracht met een huisgemaakte marinade, waardoor je in no-time een heerlijke vleesvervanger op tafel hebt! De marinade is rijk aan smaakt en op basis van pure ingrediënten gemaakt met geen toevoegingen. Daarnaast wordt zo weinig mogelijk zout gebruikt.

BUMI is verkrijgbaar in de smaken Mexicaans, Aziatisch en Indiaans waardoor de tempeh zeer gevarieerd inzetbaar is in de keuken. Omdat voor de marinade ook zonnebloemolie en rijstroop wordt gebruikt is, is het niet de meest gezonde vleesvervanger. Maar omdat de rest van de ingrediënten heel puur en natuurlijk én gezond zijn, past BUMI zo af en toe (2-3 keer in de week) prima binnen een gezond en volwaardig plantaardig dieet.


nr. 2 Plant-Based Cheese

Plant Based Cheese maakt gebruik van noten als basis van de kazen die zij maken en is van oorsprong een Nederlands product dat in Amsterdam door Brad is ontwikkeld. Wat grappig is, wat je op de website leest: het heeft jaren geduurd voordat Brad in een klein keukentje in Amsterdam de perfecte productiemethode gevonden heeft voor de beste smaak en consistentie van de ‘kaas’.

Plant Based Cheese heeft in 2019 De Kweker Food Pitch gewonnen en is als een van de weinigen geselecteerd om mee te doen aan de Impact Hub, wat een speciaal, veelgevraagd programma is voor bedrijven die erg duurzaam (willen) zijn.

Ik heb zelf deze ‘kaas’ geproefd op het Vegan Taste Lab en was helemaal verbaasd hoe zeer de ‘kaas’ naar kaas smaakte. Wat geniaal is, is dat de vegan kaas die zij maken dichtbij de verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten komt die je uit de normale kazen kent. Maar nu dan zonder alle verzadigde vetten en cholesterol, maar vol met onverzadigde gezonde vetten uit de noten!

Van Plant Based kaasfondue uit cashews tot Plant Based Gorgonzola uit soja zijn er verschillende soorten ‘kazen’ te verkrijgen. Door het fermentatieproces dat gebruikt wordt, zitten er ook nog eens een heleboel gezonde micro-organismen in!

Op dit moment zijn zij met een verandering bezig qua productie, waardoor de kazen nu even niet beschikbaar zijn om te kopen. Plant Based Cheese zal ook zijn naam veranderen.

Maar houd deze vegan kaas zeker in je achterhoofd als je de volgende maanden naar een biowinkel of de Jumbo gaat… Volg hun instagramaccount om op de hoogte te blijven van hun veranderingen: @plantbasedcheese


nr. 1 Heüra

Heüra is oorspronkelijk afkomstig uit Barcelona en is sinds korte tijd ook verkrijgbaar in enkele Jumbo-filialen in Nederland. Heüra was gelijk het eerste standje dat in mijn oog sprong. Als je het voor de eerste keer eet dan denk je dat je kip eet.

Precies de consistentie en de smaak. Maar weet je wat geniaal is?

Het product is voor 100% gemaakt uit soja-eiwit!

Geen dierenleed hoefde daarbij van pas te komen en het product heeft een minimale impact op het klimaat!


Want Heüra is namelijk 40 keer zo efficiënt in het omzetten van granen en peulvruchten in eiwit, in vergelijking tot de vee-industrie.

Heüra bevat geen gluten en heeft twee keer zo veel eiwit als een ei, vier keer zo veel ijzer als een bord met spinazie en 6 keer zo veel vezels dan tofu. In plaats van ongezonde oliën voegt Heüra het gezonde olijfolie toe aan hun product.

En wat geniaal is, is dat Heüra ook nog eens B12 bevat, waardoor het een ideale vleesvervanger is voor mensen die zo af en toe geen vlees willen eten.

Maar let op voor de full-time veganisten is het- onafhankelijk of je nu wel of geen vleesvervangers met B12 gebruikt- van essentieel belang vitamine B12 te suppleren.

Heüra kun je in principe zo klaar maken zoals je je kip ook zou klaarmaken. Maar dan zonder gevaar op een salmonella vergiftiging! ;-)




Ik hoop dat ik je met deze blogpost een beetje een indruk kon geven in gezonde, nieuwe alternatieven voor de beroemde vega producten.

Nog een laatste opmerking: de ‘oude’, ‘gewone’ tofu die je bij iedere winkel kunt krijgen is nog steeds naar mijn mening het goedkoopste, gezondste, milieuvriendelijkste en veelzijdigste vleesvervanger.

De markt is nog helemaal nieuw en ik verwacht dat in toekomst nog meer vega proucten zullen worden ontwikkeld.


Hartelijk dank aan Evelin van Zensitivity, die mij haar persuitnodiging overhandigde om bij Gastvrij Rotterdam erbij te kunnen zijn.

Deze blog is ook gepost op www.zensitivity.nl



161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page