top of page

Tien dingen die je moet weten van Viënne


Interview door Melissa Kortsmit met Viënne


Melissa:

Ik ben nu een aantal maanden aan het werk als personal assistent voor Viënne. Iedere dag is anders en nieuw. Ook ik leer nog heel veel bij over een volwaardige plantaardige voedingspatroon. Ik heb gesolliciteerd op deze functie omdat ik geloof in Academy for Health en ik vind het belangrijk dat het verhaal bij zoveel mensen terecht komt. Maar Viënne zelf ken ik eigenlijk helemaal niet. Tijd om de rollen om te draaien en ik Viënne aan te tand ga voelen. Kortom, tijd voor een vragenvuur.


Wat is je ultieme guilty pleasure?

Ik moet meteen met de deur in huis vallen. Ik vind dat er geen guilty pleasures bestaan. Er zijn geen ongezonde voedingsmiddelen. Alleen de hoeveelheid maakt of het een gezond of ongezond voedingsmiddel is. Zo kan een pizza op z’n tijd niet ongezond zijn, terwijl het eten eten van een hele watermeloen per dag dat wel kan zijn. Het dieet is dan namelijk heel eentonig, omdat je dan qua kcal en ruimte in je buik weinig plek hebt voor andere voedingsmiddelen en daarmee andere voedingsstoffen.


Als ik iets ‘ongezonds’ eet, dan meestal iets met chocola. Wiener (vegan) Sachertorte was als sinds mijn 8ste mijn favoriete taart. En als dit niet in de buurt is (wat vaak het geval is 😂) dan is een vegan cornetto altijd een goed plan. ☺️


Op welk nummer ga je helemaal los?

Op eigenlijk allemaal Duitse Rap en Hip&Hop. ‘Nie Verstehen’ van Apaches is een van mijn favoriete nummers. Ook is het eeuwen oude nummer ‘Thrift shop’ van Macklemore echt heel goed.


Wat is je favoriete maaltijd?

Dat is - to be honest- gewoon een heerlijke gevulde salade met rucola sla melange, gegrilde groenten, zwarte rijst, groene linzen, tomaat, pompoen en een miso-tahin dressing.


Waarom moet een veganist zoveel suplementeren en iemand met een westers dieet niet? Of zou hij of zij dat ook moeten doen?

Ieder dieet brengt bepaalde ‘kritische voedingsstoffen’ met zich mee. Als je als alleseter onvoldoende fruit en groente eet, dan kun je bijv te weinig vitamine C, E, K of bètacaroteen binnenkrijgen. Nog los staande van alle mega gezonde secundaire plantenstoffen die je dan mist. Deze zijn juist ook heel belangrijk voor de gezondheid, hoewel ze niet als ‘essentieel’ worden bestempeld.

Ook als je als omnivoor geen lijnzaad of walnoten of hennepzaad eet, dan kun je ook een tekort aan alfa-linolzuur krijgen.

Het hangt dus erg af van de samenstelling van het dieet- en zelfs waar je woont.

Als je meer plantaardig gaat eten, dan ga je ook automatisch meer voedingsmiddelen uit je dieet strepen en wordt in theorie je dieet ‘eentoniger’.

Het is dus belangrijk om als veganist te letten op bepaalde voedingsstoffen die dan eventueel te weinig in het dieet kunnen voorkomen. In de cursus Écht (w)eten leer je bijvoorbeeld wat die voedingsstoffen zijn en hoe je voldoende daarvan binnen kunt krijgen. Dat kan- maar hoeft niet altijd- met een supplement. Ook is het mogelijk om een consult met mij te plannen. Klik hier om een gratis en vrijblijvend intakegesprek te plannen.


Als je 1 dag vlees zou eten, wat zou je dan eten?

Oh tricky vraag,…

Vegan vlees natuurlijk!

Nooit meer rood vlees voor mij! NOOIT!Als je een politieke partij zou oprichten hoe zou deze dan heten en wat zijn je 3 standpunten?

Oei leuke en moeilijke vraag. Nog nooit over nagedacht eigenlijk.

De partij zou dan de Partij van de Gezondheid heten. Heel basic, maar dekt de lading precies. De samenleving zo inrichten dat het de gezondheid van de mens bevordert en niet schaadt.

Enkele standpunten zouden zijn:

  1. Een gezonde samenleving waarbij welzijn voorop staat.

  2. Dubbele btw op producten die een grote ecologische voet afdruk hebben, zoals rood vlees.

  3. Alles rijdt elektrisch bij 2035.


Wat vind je het leukste en moeilijkste aan veganist zijn?

''Het leukste: het maken van gezondere keuzes is vaak makkelijker.

Het moeilijkst: Dat je meteen in de categorie ‘Vegan, activist, blote voeten, wereldverbeteraar, extremist’ wordt geplaatst, terwijl dat niet zo hoeft te zijn.''


Welke snack trek jij om 2 uur s'nachts uit de muur?

''Hahah, nachtsnacks probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, omdat het niet zo gezond voor je is.

Maar mocht ik trek hebben, dan eet ik het liefste koude aardappel. Dat helpt bij mij goed om weer terug in slaap te vallen.''Wat zit er in je tas?

''Vrijwel altijd een iPad, af en toe een fotocamera, een oplader, mijn kaarthouder, telefoon, zonnebril, zonnecrème, EMC pas, sleutels, AirPods, lippenstift en lippenbalsem.

Geen fancy snacks of supplementen die je zou verwachten, dus.''


Tot slot: Waar ben je het meest trots op en waar kijk je naar uit?

''Haha, ik vind het altijd lastig om te zeggen dat ik ergens trots over ben. Andere zeggen dat ik trots mag zijn op mijn prestaties, waaronder het volgen van de studie Geneeskunde en het opzetten van mijn bedrijf. Maar wat iedereen niet ziet, is dat dit ook ten koste van vele dingen is gegaan. Zo heb ik me jaren lang opgesloten in mijn kamer, ben niet uit geweest, werk soms tot na middernacht door, zorg vaak slecht voor mezelf, heb familie-uitjes afgezegd, ...

Ik weet niet of ik ook trots kan zijn op deze kant. Weet dus dat er altijd twee kanten zijn van ieder succes dat je ziet. Nu ben ik lerende om hier een balans in te vinden.

Ik kijk uit naar een stabiel en tegelijkertijd spontaan leven, waarin ik met veel energie en vreugde mijn werk doe en veel ruimte blijf houden voor mijn privéleven. Werken om te leven en niet andersom.''
373 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page