top of page

Melk vs. Sojadrink

Bijgewerkt op: 15 feb. 2021

Dé harde vergelijking


De eerste reactie van mijn oma op het bericht dat ik vanaf nu vegan ben, was dat ik botontkalking zou krijgen, omdat ik geen melk meer drink.


Deze uitspraak is om twee redenen te ontkrachten:

Ten eerste, calcium-inname alleen heeft geen positief effect op de botgezondheid. Alleen calcium in combinatie met vitamine D kan een gunstig effect hebben op de botten.

Ten tweede, plantaardige melk die verrijkt is met calcium levert evenveel calcium als koemelk.

In hoeverre koemelk qua macronutriënten en micronutriënten verschilt met de ongezoete Alpro soja-drink; daar was ik wel benieuwd naar.

Ik heb de site van het RIVM erbij gepakt en eens volle melk, halfvolle melk en de soja-drink van Alpro naast elkaar gezet en gekeken naar de verschillen.


De uitkomsten zijn verbazingwekkend!

Trouwens, volgens de EU is het verboden om het woord ‘melk’ te gebruiken bij de verkoop van sojamelk, daarom wordt het overal soja-drink genoemd. Teken de petitie! Want nu is er een wetsvoorstel door de melklobby gekomen dat er zelfs niet meer 'zuivelvrij' of 'romig' op een plantaardig product mag te komen staan. Meer info lees hier.

Belangrijk om hier te noemen is dat de sojamelk verrijkt is met vitamine D, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Van nature zou dus soja deze vitamines en mineralen niet of nauwelijks bevatten.


Je ziet wanneer wij volle melk met halfvolle melk en de soja-drink van Alpro vergelijken, dat volle melk dubbel zo veel calorieeën bevat dan halfvolle melk en soja-drink.


Ook zien wij dat soja-drink bijna 5 keer minder koolhydraten en dus suikers bevat dan melk.

De suikers in melk zijn afkomstig van het lactose.


We zien ook dat soja-drink ongeveer drie keer zo weinig vetten heeft dan melk. Aan de andere kant bevat soja-drink weer twee keer zo veel vetten dan halfvolle melk.


Duidelijk is dat volle melk twee keer zo veel verzadigde vetten heeft dan halfvolle melk en soja-drink. Wat het meest opvallend is, is dat beide soorten melk cholesterol bevatten terwijl soja-drink 0 mg cholesterol bevat. Dit komt natuurlijk doordat cholesterol alleen in dierlijke producten voorkomt.


Daarnaast heeft soja-drink meer kalium wat belangrijk is voor een gezonde bloeddruk.


Doordat soja-drink is verrijkt met calcium bevat de soja-drink net zo veel calcium als de volle en magere melk.


De soja-drink bevat bovendien veel meer magnesium dan melk.


Wat mij fascineerde is, dat melk eigenlijk helemaal geen ijzer bevat. Soja-drink daarentegen bevat nog een beetje ijzer.


Wat ik ook opvallend vond, is dat soja-drink wel 8x meer koper bevat.


Wat een aandachtspuntje is, waarvan ik vanaf wist, is dat koemelk in tegenstelling tot soja-drink een goede bron is van selenium omdat het diervoer wordt verrijkt met selenium en soja dat groeit op een seleniumarme bodem nauwelijks selenium bevat. Daarom is selenium ook een kritische voedingsstof binnen een plantaardig dieet.


Wat mij verbaasde was, dat melk helemaal geen vitamine D bevat en de soja-drink dit wel heeft, omdat deze daarmee is verrijkt.


Belangrijk hier om ook te noemen is dat melk wel een goede bron is van jodium en dat soja-drink die niet is verrijkt met jodium dat niet is. Vanwege deze reden is ook jodium een kritische voedingsstof binnen een plantaardig dieet. Zorg ervoor dat je alternatieve bronnen kent.


Het vitamine B2-gehalte is ongeveer gelijk, omdat ook de soja-drink hiermee is verrijkt.


Het vitamine B12-gehalte verschilt ook niet veel omdat de soja-drink hiermee ook is verrijkt.


Alleen koemelk bevat het actieve vitamine A, omdat vitamine A in de vorm van retinol (actieve vorm) alleen voorkomt in dierlijke producten. Groente en fruit is rijk aan het beta-caroteen dat het lichaam makkelijk kan omzetten in vitamine A. Vitamine A is dus niet per se een kritische voedingstof binnen het plantaardig dieet.


Soja-drink heeft dubbel zoveel vitamine E.

Kortom, soja-drink die is verrijkt met vitamine D, vitamine B2, vitamine B12 en calcium is een gezonder en duurzamer alternatief voor koemelk.


Wil je meer leren over supplementgebruik en voedingsstoffen binnen het plantaardig dieet?

Wil je weten of je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt zodat je op lange termijn het maximale gezondheidsvoordeel uit het plantaardig dieet kunt halen?


Dan is de cursus Écht (w)eten misschien wel iets voor jou!

Vanaf 5 maart is het weer mogelijk om je in te schrijven voor de cursus Écht (w)eten.

Meer informatie zal de komende weken volgen.

Abonneer op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en te profiteren van extra voordeel!

1.166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page