top of page

🤔Koolzaadolie: Vermijden of niet?🍴


Als eerste: Is koolzaadolie hetzelfde als raapzaadolie?


Niet helemaal. Het zijn twee gewassen die erg opklaar lijken, ook wat betreft verzurenspectrum. In de Codex Alimentarius worden beide onder de dezelfde definitie geschaard. Voor het gemak noem ik koolzaadolie olie, omdat deze benaming het vaakst wordt gebruikt. 💁🏻‍♀️

.

Koolzaadolie wordt veel toegevoegd in producten zoals vleesvervangers, plantaardige drinks, hummus, crackers, etc. 😉

.

Moet je nu vanwege koolzaadolie deze producten vermijden?🤪

.

Nee, zo blijkt uit een omvattende meta-analyse van gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studies over de gezondheidseffecten van koolzaadolie (eng. canola oil).🥳

.

Koolzaadolie is een olie met veel meervoudig en enkelvoudig onverzadigd vet. Studies laten zien dat wanneer je verzadigd vet (dierlijke vetten, palmolie en kokosolie) vervangt door koolzaadolie het totale cholesterol en het LDL-cholesterol afneemt. Dit is overigens niet alleen bij de koolzaadolie zo, maar bij alle andere onverzadigde vetten.😜

.

Er is geen reden om koolzaadolie te vermijden dus. 😇

.

Be healthy, be wealthy 🌱

.

Liefs, Viënne ♥️🌞💪🏻

.

Bron:

Ghobadi S, Hassanzadeh-Rostami Z, Mohammadian F, Zare M, Faghih S. Effects of Canola Oil Consumption on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. J Am Coll Nutr. 2019;38(2):185-196. doi:10.1080/07315724.2018.1475270


287 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page