Soms zijn voedingsmiddelen op eerste gezicht overduidelijk vegan, zoals groente of fruit. Maar soms ga je er ook gewoon vanuit dat iets vegan is, net zoals bij brood of crackers. Op het eerste gezicht zou je denken: 'Daar zitten toch alleen granen in. Het zou wel vegan zijn.' Maar deze gedachte gaat niet altijd geheel op....
Sindsdien ik plantaardig ben gaan eten heb ik voor mezelf tot de gewoonte gemaakt dat ik de ingrediëntenlijst van ieder product, dat in mijn handen belandt, even te checken. Zo heb ik al talloze ingrediëntenlijsten gelezen, waaronder ook van brood en crackers.
Tot mijn grote verbazing waren deze niet altijd vegan!
Waar je op moet letten als je als veganist brood koopt en wat de grootste instinkers daarbij kunnen zijn, lees je in deze blogpost!
Bovendien krijg je van mij een concreet lijstje van broden en cracker die 100% plantaardig én gezond zijn!
Tot mijn grote verbazing waren deze niet altijd vegan!
Wanneer brood niet-vegan is
Wat goed, vers brood zou moeten bevatten is volkoren tarwemeel, gist, water en zout. Een heel kort overzichtelijk ingrediëntenlijste dus. Maar in praktijk valt dat tegen! Vaak zie je een hele waslijst van ingrediënten waar je als consument vaak geen raad mee weet. Zo kwam ik als ingrediënt van brood of crackers dierlijk eiwit-isolaat, melkeiwit, weipoeder (melk), ei, brootverbeteraars van dierlijke afkomst, honing of lactose tegen. Er zijn dus nogal wat ingredieënten waarop je als veganist moet letten als je brood koopt.
Instinker: broodverbetermiddelen
Brootverbeteraars zijn, in tegenstelling tot de overige ingrediënten, op het eerste gezicht niet per se dierlijk. Maar als je kijkt naar de e-nummers die tussen haakjes achter de broodverbetermiddelen staan, dan moet je als veganist vaak daar een paar vraagtekens bijzetten.
Maar, ho.
Wat zijn eigenlijk brootverbetermiddelen en waarom zitten deze in brood?
Broodverbetermiddelen zijn stofjes die bij het bakproces worden toegevoegd aan het brood om de kleur, smaak en samenstelling te verbeteren. De broodverbeteraars worden vaak in de vorm van e-nummers op het etiket vermeld.
als veganist vaak daar een paar vraagtekens bijzetten
Brootverbetermiddelen worden gebruikt om kwaliteitsschommelingen te voorkomen. Onafhankelijk van de broodbakker die op dat moment aan het werk is of de beschikbare apparatuur kan zo het brood constant dezelfde eigenschappen hebben, zoals de kruimtextuur of hoe goed het brood te snijden is.
Er zijn ook bakkerijen die zonder e-nummers bakken, zoals Dag en Dauw, wat de bakker is die biologisch brood aan alle ekoplaza -filialen levert. Let op, biologisch brood is niet altijd per definitie e-nummer-vrij. De smaakstof bij een biologisch product moet wél altijd van 'natuurlijke' herkomst zijn. Bovendien is niet toegestaan om genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) te verwerken in biologische voedingsmiddelen. Maar er zijn ook wel 41 verschillende soorten e-nummers die zijn toegestaan in biologische producten, welke gelukkig allemaal van plantaardige afkomst zijn. Dus alle biologische broden kunnen per definitie geen dierlijke broodverbetermiddelen bevatten. Wel natuurlijk altijd nog oppassen voor ei, melkeiwit, weipoeder, lactose of honing.
biologisch brood is niet altijd per definitie e-nummer-vrij
In conventioneel brood dat je bij de bakker haalt of in de supermarkt kunt kopen kunnen e-nummers daarentegen van dierlijke herkomst zijn verwerkt.
Veel gebruikte dierlijke broodverbeteraars zijn emulgatoren zoals DATEM (E472e), monoglyceride (E471) en calcium stearoyl lactylate (CSL, ofwel E482). Deze verbeteren de verwerkingskwaliteit, de kruimtextuur en de malsheid.
Maar hoe weet je als consument of een e-nummer van dierlijke oorsprong is?
Daarvoor heb ik een handig lijstje voor je!
Onderstaande e-nummers hebben dierlijke componenten:
E120; E160a; E160d; E160e; E161g; E234: E304: E322: E422; E431 t/m E436; E442; E445; E470a; E470b; E471; E472a t/m f; E473 t/m E477; E479b; E481 t/m E483; E491 t/m E495; E570; E626 t/m E635; E640; E901; E904; E920; E966; E1518
Vers brood
'Maar', hoor ik je al denken, 'op vers brood zit vaak geen etiket, hoe weet ik dan of het vegan is?'
Het enige wat je dan kunt doen is: navragen bij je bakker. Ik vraag dan altijd om een uitdraai van de ingrediëntenlijst. Meestal moet dat geen probleem zijn. Zo kun je gemakkelijk checken of een brood vegan is of niet. Kijk dus dan naar ingrediënten of deze plantaardig zijn of niet en check of de e-nummers van dierlijke herkomst zijn of niet.
Vegan keurmerk
Als consument kun je bij het boodschappen doen gebruik maken van de keurmerken. Zo is er een Europees Vegan keurmerk (zie hiernaast). Dan weet je zeker of iets vegan is of niet. Daarnaast bestaat er het vegan leabel dat wereldwijd wordt gebruikt (zie hieronder).
Lijstje met 100% gezonde en vegan broden en crackers van AH
Om je een weg te wijzen door de paden van de supermarkt, heb ik voor je een lijstje van de AlbertHeijn samengesteld van broden en crackers die 100% plantaardig en gezond zijn.
Via onderstaande button vind je het lijstje. Als je wilt kun je dan ook direct je boodschappen bestellen op ah.nl
Handige goede literatuur over E-nummers
Ben je begonnen met plantaardig eten, maar je hebt geen idee waar je op moet letten?
Twijfel je over wat je moet suppleren?
Voel je je moe en futloos ondanks dat je plantaardig eet?
Wil je meer energie?
Verlang je naar duidelijkheid?
Dan is de 8-weekse cursus Écht (w)eten op je lijf geschreven!
Stel je voor, je kunt volledig gerustgesteld met de juiste wetenschappelijke informatie en praktijktips jezelf en je kinderen meer of volledig plantaardig voeden zonder bang hoeven te zijn dat belangrijke voedingsstoffen gemist worden of dat je inspiratieloos in de keuken staat.
Wil je meer weten of je aanmelden?
Dat kan hier!
Mocht je onzeker zijn of Écht (w)eten bij past op dit moment, schroom dan niet en stuur mij dan een mailtje naar vienne@academyforhealth.nl en wij plannen een momentje in om samen te sparren!
Liefs, Viënne
Comments